Naše vlastní lazura ideální pro venkovní použití

Dobrý den, rádi bychom se s Vámi podělili se zkušeností s nátěrem vhodným pro květináče, truhlíky a zahradní nábytek. V podstatě existují dva základní druhy nátěrů, a to syntetické barvy (někdy se označují jako vícevrstvé lazury) a pak vodou ředitelné tenkovrstvé lazury. Ty se pak dále dělí na na tzv. čisté vodáky a ty, u kterých je jednou ze složek olej, tzv. olejové lazury.

Jaký je rozdíl mezi těmito barvami? Je to alchymie, ale je potřeba si na začátku říct, co budu natírat, kde to bude stát – zda na přímém slunci a dešti, nebo v pergole, či na parapetu. A neméně důležité je také to, jaký typ dřeva budu natírat… To vše rozhoduje o tom, jakou barvu a jakou technologii použít.

Nejdříve bych vysvětlil rozdíl mezi syntetickou vícevrstvou lazurou a vodou ředitelnou lazurou na dřevo.

Principem první barvy je maximální ochrana po dlouhou dobu (většinou výrobce udává délku v letech po jak dlouho nátěr vydrží). Barva se nanáší a vytváří hrubší film, který „zaplácne“ dřevo, ztratí se kresba dřeva a jak my říkáme: udusí dřevo tím, že vytvoří ochranný štít ve formě hrubé vrstvy nátěru. Tento nátěr je funkční a za určitých okolností může vydržet slibované roky. Ale ztratí se kresba dřeva a u většiny takových barev voda po nějaké době projde mikroprasklinou a vyžírá materiál zevnitř, který pak může zahnívat. Další zcela zásadní nevýhodou je pak následný další nátěr, kde by se mělo starý nátěr odstranit, obrousit, odstranit praskliny, překytovat, vybrousit ideálně až na dřevo a nanést novou vrstvu. A to je práce kolikrát na celý den…

Na druhou stranu tenkovrstvá lazura principiálně funguje jako mořidlo, tzn.: voda, popř. olej se namoří do materiálu (čím pórovitější, tím lépe  – proto používáme měkčí pórovitý severský smrk) a nátěr provedeme tak, aby se všechny póry zahltily až přehltily. Tím zajistíme 100% nasycení po celém povrchu výrobku. To, co se nevsákne do 20-30 minut, setřeme suchým hadrem. Podle výrobce a jeho doporučení tento proces zopakujeme po důkladném proschnutí prvního nátěru – většinou po 24hodinách. Výhodou takového nátěru je, že se dřevo a jeho kresba zvýrazní, čímž se podtrhne přírodní charakter výrobku. My navíc používáme tenkovrstvou 4složkovou lazuru, dle receptury připravené přímo pro naše použití – pro námi zvolený materiál absolutně bez použití chemických látek, kde je základem takové barvy lněný, nebo jiný přírodní olej a barvivo je bez použití těžkých kovů. Pokud používáme tvrdší typy barev, pak jedině tz. tvrdovosky na bázi pryskyřice.

Hlavním rozdílem mezi silnovrstvou a tenkovrstvou lazurou je pak čas nutný k jejich údržbě. U tenkovrstvých lazur je potřeba 1x za 3-6 let výrobek pouze přetřít, kde je navíc celkem jedno kvalita provedení nátěru, jelikož není po nátěru vidět tahy štětcem, na rozdíl od silnovrstvých lazur, kde je  zejména ve spojích a ukončeních směr tahu štětcem důležitý.

Po pochopení celého principu logicky člověka napadne, proč vlastně existují silnovrstvé nátěry, když vlastně všechny výhody jsou na straně vodou, resp. i olejem ředitelných tenkovrstvých lazur. Taky jsem se ptal a odpověď našeho technologa byla, že jsou lidi na to zvyklí, no časem jsem pochopil, že to úplně není pravda a jsou různé důvody, které na dřevě použití syntetických barev zvýhodňují – např. u bílé barvy je velmi těžké dosáhnout dobré kryvosti, u namáhaných povrchů a různé speciální instalace, jako nátěr chemicky zpracovaného dřeva např. OSB desek, MDF materiálů, překližek, ale naše zjištění pro použití na nábytek, nebo na zahradní výrobky z masivního dřeva je tenkovrstvá vodou/olej ředitelná lazura absolutním vítězem.

Jako poslední výhodu bych vzpomenul i ekologičnost celého řešení, kvalitnějšího pracovního prostředí pro naše zaměstnance v lakovně (doopravdy cítíte pouze odpar vody) a hlavně, naším cílem je pěstování živých rostlin a přesto, že se u našich výrobků dřevo se zeminou nikdy nepotká, tak určitý průsak je vždy možný a tam je pak opět mnohem lepší použití našich ekologických barev na bázi přírodních olejů.